Επάνω...

Η Άποψη της «Διάκρισης» για τα προγράμματα ΕΣΠΑ και πως μπορούμε να συνεργαστούμε για αυτά;

ΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ;

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι έτσι δομημένα που μπορούν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Πρακτικά λοιπόν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες επιχειρηματίες μπορούν να ενταχθούν.espa faq

ΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Αυτοί που έχουν ένα ξεκάθαρο επαγγελματικό πλάνο, το οποίο είτε  το έχουν ολοκληρώσει μόνοι τους ή σε συνεργασία με συμβούλους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ;

Το επαγγελματικό πλάνο πρέπει να είναι δεμένο στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, τι και γιατί θα πρέπει να γίνει και πως το πλάνο θα βοηθήσει την επιχείρηση ή τον επαγγελματία να προοδεύσει. Επίσης θα πρέπει να εξηγεί γιατί θα είναι καλό για τους πελάτες, τους προμηθευτές, την οικονομία, τους ασθενείς και την κοινωνία.

 Θα πρέπει επίσης να είναι δεμένο και ως προς τα οικονομικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή σε σχέση με τους επαγγελματικούς στόχους που θέτει, να είναι οικονομικό για τον διαχειριστή ΕΣΠΑ.

Τέλος θα πρέπει να έχει ενός τύπου πρωτοτυπία ή/και καινοτομία επαγγελματική.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ Η/ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ;

Σημαίνει ότι η επένδυση ενσωματώνει  στοιχεία που την διαφοροποιούν και την κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με ότι γίνεται στον αντίστοιχο επαγγελματικό κλάδο, δίνοντας στην επιχείρηση ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Θα πρέπει να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Θα πρέπει να βελτιώνει πιθανόν το κόστος για τον πελάτη ή/και το κέρδος για την επιχείρηση. Θα πρέπει να εφαρμόζει έναν πρωτότυπο τρόπο παροχής των υπηρεσιών προς τον πελάτη. Μπορεί  να σχετίζεται με την αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πελάτη. Μπορεί να έχει σχέση με την αύξηση του όγκου των εξυπηρετούμενων πελατών.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ;

Όσο περισσότερα ισχύουν τόσο το καλύτερο. Όσο πιο γερά δομημένα είναι τα παραπάνω τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες ένταξης στα προγράμματα ΕΣΠΑ υπάρχουν.

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ;

Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια τα οποία συνήθως λειτουργούν ως «διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος» όπως πχ αν περνάει ή δεν περνάει η πρόταση. Αυτά είναι πολλά και περίπλοκα αλλά παντελώς ανεξάρτητα από τον αξιολογητή. Με άλλα λόγια ο αξιολογητής δεν μπορεί να τα παρακάμψει καθώς «παίζει» με την θέση και την αμοιβή του.

Υπάρχουν κριτήρια τύπου «καλό θα ήταν να υπάρχει» . Αυτά λειτουργούν με δυο τρόπους.  Ο ένας είναι δίνοντας μόρια στην πρόταση που ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να «ανεβαίνει σκαλοπάτια» ως επιλέξιμη. Ο άλλος τρόπος είναι η αύξηση της επιδότησης ή του ποσοστού της επιδότησης επί της συνολικής επένδυσης.

Τέλος υπάρχει και η ίδια η γνώμη του αξιολογητή. Η γνώμη του αξιολογητή είναι και αυτή βαρύνουσα καθώς επηρεάζεται από τους στόχους που του έχουν τεθεί από την πολιτική ηγεσία (εννοούνται οι διαφανείς κατατεθειμένοι και αξιολογημένοι στόχοι από το ελληνικό δημόσιο προς τον φορέα υλοποίησης για την κάθε μια περιφέρεια και χώρα).  Είναι όμως και εξαρτημένη από τις απόψεις, θέσεις και προσωπικότητα του αξιολογητή.

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ Ο ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ;

Το πλαίσιο είναι ανταγωνιστικό και μόνο οι καλύτερες προτάσεις θα περάσουν, αλλά και από την άλλη ο αξιολογητής πιέζεται να «ξοδέψει» όλο το διαθέσιμο ποσό από τα προγράμματα. Δεν μπορεί να παρακάμψει τα αντικειμενικά κριτήρια τύπου «διακόπτης ηλεκτρικού», ούτε να μοριοδοτήσει ή να επιδοτήσει πάνω από τα επιτρεπόμενα.

Τι μπορεί να συμβεί : ακόμα κι αν ο επιχειρηματίας έχει μια καλή σκέψη, από τη στιγμή που δεν αιτιολογείται επαρκώς, δυστυχώς να μην επιδοτείταιΓια αυτό είναι σημαντική η αιτιολόγηση της πρότασης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ» ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ;

Αν ο επαγγελματίας δεν μπορεί να φτιάξει μια πρόταση καινοτόμα, δεμένη και οικονομική τότε είναι καλύτερο να μην μπει στην διαδικασία αναζήτησης εγγράφων, αλλαγής διαδικασιών της επιχείρησης, προσθήκης επιχείρησης κλπ.espa faq 2

ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙ ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ;

Το σύστημα αξιολόγησης προτάσεων έχει πάρα πολλά στοιχεία αντικειμενικότητας και διαφάνειας. Επειδή ένας αξιολογητής μπορεί να κάνει λάθος ή «λάθος» υπάρχει πάντα  η διαδικασία των ενστάσεων. Αυτή καταγράφεται και στο μητρώο του κάθε αξιολογητή, ο οποίος έχοντας βαρύ ιστορικό μπορεί να χάσει χρήματα ή/και την θέση του. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα είναι ότι μια καινοτόμα, ορθή και οικονομική για το ΕΣΠΑ πρόταση ειδικά μετά την διαδικασία της ένστασης είναι  απίθανο να μην επιδοτηθεί.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ. ΑΡΑ;

Ένας μικρομεσαίος επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα δυστυχώς δεν έχει  πολλούς τρόπους χρηματοδότησης. Ίσως η επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να είναι οι μοναδικοί τρόποι χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων. Ο αναπτυξιακός νόμος αναμένεται και ο τραπεζικός δανεισμός έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση για την δεινή οικονομική κατάσταση όλων σχεδόν των επαγγελματιών. Γι αυτό και ο έντονος ανταγωνισμός για την συμμετοχή σε αρκετά  από αυτά τα προγράμματα θα είναι ιδιαίτερα οξύς. Ναι οι επιδοτήσεις δίνονται δύσκολα, αλλά είναι μια σημαντική δυνατότητα  για ανάπτυξη. Όμως η τάση είναι να γίνονται όλο και πιο περιοριστικές και πολύπλοκες.

ΤΙ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ;

Θα πρέπει να είναι δεμένα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της με τα οικονομικά χαρακτηριστικά της. Θα πρέπει επίσης να είναι οικονομική για τα δεδομένα της αγοράς. Οι υπερβολές σε τιμολογήσεις εξοπλισμών, κτηριακών έργων, ανακατασκευών κλπ. γίνονται εύκολα αντιληπτές από προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η μη επαρκής επεξήγηση – π.χ. γιατί χρειάζεται αυτή η ανακατασκευή κλπ. - είναι επίσης προβληματική.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ.ΤΙ ΚΆΝΟΥΜΕ;

Η απάντηση είναι η εξής: Χρειάζεται ο επαγγελματίας να επενδύσει από τον χρόνο του ώστε να «δέσει» μια σωστή πρόταση. Αλλά μια σωστή και πρωτότυπη πρόταση που πολύ δύσκολα απορρίπτεται.  

Οι αποτυχίες συμβαίνουν είτε επειδή δεν υπάρχει γνώση για την κατάθεση μιας πρότασης ή είτε γιατί δεν υπάρχει επένδυση σε χρόνο από την πλευρά του επιχειρηματία. Ένα σημαντικό ποσοστό αποτυχιών οφείλεται και σε έλλειψη καινοτομίας ή πρωτοτυπίας από πλευράς των κατατεθειμένων προτάσεων.

ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ;

espa faq 3 Η σωστή επιλογή του συμβούλου επιχειρήσεων. Ένας έμπειρος σύμβουλος επιχειρήσεων θα βοηθήσει στην κατάθεση μια καλής σε όλους τους τομείς πρόταση. Η άποψη κάποιων ότι όλοι πρέπει να καταθέσουν μια πρόταση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ λόγο του μικρού κόστους κατάθεσης εμπεριέχει στοιχεία άγνοιας ή και δόλου εις βάρος των επιχειρηματιών.

Η άποψη της «Διάκρισης» είναι ότι η κάθε πρόταση χρειάζεται εξατομίκευση, να προσαρμόζεται δηλαδή στην κάθε ξεχωριστή ατομική περίπτωση αλλά και γερό κοσκίνισμα σε ότι αφορά όλα τα στοιχεία της αλλιώς είναι καθαρό χάσιμο χρόνου, σπατάλη ενέργεια και χρημάτων του επενδυτή.

ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ Η/ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ. ΓΙΝΕΤΑΙ;

Η απάντηση είναι ότι γίνεται αλλά δεν προτείνεται. Θεωρητικά ο ίδιος ο επιχειρηματίας μπορεί να διαβάσει το εγχειρίδιο του προγράμματος και να καταγράψει  την πρότασή του αφού ο ίδιος γνωρίζει και πολύ καλύτερα από τον οποιοδήποτε την επιχείρησή του, το επάγγελμά του, αλλά και το τι θέλει να κάνει. Όμως το εγχειρίδιο είναι συνήθως της τάξης των 300 – 500 σελίδων γεμάτο ορολογίες προγραμμάτων, ορολογίες Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορολογίες χρηματοοικονομικών θεμάτων. Άρα οι πιθανότητες λάθους κατανόησης ή/και λάθους καταγραφής μπορεί να κοστίσει είτε σε ολική απόρριψη ένταξης, είτε σε απώλεια μέρους της χρηματοδότησης είτε σε αποκλεισμό του επιχειρηματία από μελλοντικά προγράμματα. Άρα η σωστή καταγραφή πρότασης και η σωστή πορεία διαχείρισης της υλοποίησής της είναι πολύ σημαντική.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ;

Όχι. Χρειάζεται μια ιδανική και αγαστή συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματία/επαγγελματία και του συμβούλου επιχειρήσεων για την παραγωγή της καλύτερης δυνατής και όσο πιο πολύ καινοτόμας πρότασης ώστε να μπορέσει τελικά να χρηματοδοτηθεί. Επίσης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη στις ανάγκες του επαγγελματία αλλά και υλοποιήσιμη από αυτόν.

ΑΡΑ ΕΝΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ; 

Όχι μόνο. Πρέπει να έχει την διάθεση αλλά και το ταλέντο να δώσει στην πρόταση τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της επιχείρησης  καθιστώντας την πρόταση  καινοτόμα. Μια πρόταση σαν όλες τις άλλες έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Με άλλα λόγια πρέπει να είναι ένας έμπειρος σύμβουλος ο οποίος να είναι και διαρκώς παρών, ικανός για εξατομίκευση πρότασης και δημιουργικός βρίσκοντας τις  λύσεις που μπορεί για την πρόταση του συγκεκριμένου επαγγελματία.

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΝΕΙ Η «ΔΙΑΚΡΙΣΗ»;

Πριν καν συζητήσει την όποια σκέψη συγκεκριμένη ή αόριστη του επαγγελματία μαθαίνει ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγελματία και της επιχείρησής του.  

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ Η «ΔΙΑΚΡΙΣΗ»;

Για να μπορεί να δέσει τα χαρακτηριστικά και την ιδιαιτερότητα της καθεμιάς επιχείρησης με μια μοναδική πρόταση ακριβώς κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΣΤΗΝ «ΔΙΑΚΡΙΣΗ» ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟ;

espa faq 4Η «ΔΙΑΚΡΙΣΗ» σέβεται απόλυτα το απόρρητο των πελατών τηςακόμη και αν είναι στον ίδιο επαγγελματικό χώρο και βλέπει όλες τις προτάσεις των διαφορετικών πελατών της με ισοτιμία και αξιοκρατίαΔεν υπάρχουν πιο ίσοι από τους ίσους. Η αρχή της ευλαβικής τήρησης του απορρήτου αλλά και της αξιοκρατικής αντιμετώπισης των πελατών της είναι αν μην τι άλλο ιδιαιτέρως γνωστή στην αγορά του Ηρακλείου, της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς η «Διάκριση» διανύει την δεύτερη δεκαετία της στον χώρο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων, οργανισμών και επαγγελματιών.

ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ «ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Η «Διάκριση» έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην κατάθεση και διαχείριση προγραμμάτων σε όλα αυτά τα επίπεδα Διακυβέρνησης. Στην Ευρώπη προγράμματα Leonardo da Vinci  (σημερινά Erasmus+). Στην Ελλάδα αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα ΕΣΠΑ. Στην Κρήτη περιφερειακά προγράμματα. Μερικά από αυτά μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει στην ιστοσελίδα της «Διάκρισης» : http://www.diakrisi.gr . Αλλά πάνω και πέρα από όλα έχει τεράστια εμπειρία στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης έχει τεράστια εμπειρία σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και για όλες τις χρήσεις, αλλά το κυριότερο: την εμπειρία πως ένας οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία με σκοπό το κέρδος και την υψηλή χρήση αυτής της τεχνολογίας προς όφελος τους επαγγελματία-επιχειρηματία αλλά και της κοινωνίας και οικονομίας.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η «ΔΙΑΚΡΙΣΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ;

Η «Διάκριση» έχει πιστοποιηθεί ως εξωτερικός αξιολογητής (external evaluator) για το πρότυπο ISO 9001. Με αυτόν τον τρόπο έχει την ικανότητα να αξιολογεί διαδικασίες και προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί καθώς και διαδικασίες και προτάσεις πελατών της οι οποίες θα ανεβούν ψηλότερα στην «κλίμακα της αξιολόγησης». Τέλος έχει τεράστια εμπειρία στην δημιουργία, διαχείριση και ανάπτυξη ενός τεράστιου συνόλου διαφορετικών επαγγελματιών, επιχειρήσεων και οργανισμών.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ «ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ» ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ ΕΦΟΣΟΝ Η ΣΚΕΨΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ;

Υπάρχουν δυο δρόμοι συνεργασίας με την «Διάκριση»: Ο πρώτος είναι η ενημέρωση από τον επαγγελματία, ο οποίος έχει  ένα πλήρως καθορισμένο επαγγελματικό πλάνο, στο οποίο δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. Αυτό το επαγγελματικό πλάνο βελτιώνεται μέσα από την πλήρη εκτενή και απόρρητη καταγραφή των στοιχείων και χαρακτηριστικών της επιχείρησης και του επαγγελματία – επιχειρηματία. Η εκτενής καταγραφή της επιχείρησης του επαγγελματία και της πρότασης του διαρκεί ώρες πολλές για τον κάθε ένα επαγγελματία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητα της υπόθεσής του.   Έτσι εξασφαλίζεται από την εμπειρία της «Διάκρισης» ότι η πρόταση είναι δεμένη μπορεί να μπει σε ένα πρόγραμμα και είναι και υλοποιήσιμη από τον επαγγελματία.

ΑΡΑ ΠΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ;

Η εμπειρία πάρα πολλών προγραμμάτων έχει δείξει ότι συνήθως οι επαγγελματίες κάθε μεγέθους έχουν σκεφτεί μάλλον αόριστα την πρότασή τους σε σχέση με τα πρότυπα που είναι καθορισμένα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Επίσης άλλοι δεν έχουν και πάρα πολλές ικανότητες είτε στα μαθηματικά είτε στα οικονομικά  κλπ. Αρκετοί δεν μπορούν εύκολα ακόμη και να εξηγήσουν το επαγγελματικό τους πλάνο πόσο μάλλον να το κάνουν τόσο καλά δεμένο και σωστό για να έχει καλές πιθανότητες επιδότησης, όσες κι αν είναι οι προσπάθειες της «Διάκρισης».

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΤΕ;

Η «Διάκριση» μπορεί με ένα μικρό έξτρα κόστος και μόνο εφόσον αξίζει τον κόπο κατά την γνώμη μας και φυσικά εφόσον το θέλει και ο επαγγελματίας, να τροποποιήσει το επαγγελματικό πλάνο ή/και να προτείνει τελείως διαφορετικά και συμβατά με τον επαγγελματία πλάνα. Έτσι δημιουργείται η καλύτερη πρόταση με τις μεγαλύτερες δυνατές πιθανότητες επιτυχίας για τον επαγγελματία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΉ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ;

Η «Διάκριση» δεν κρίνει καθόλου σωστό και ιδιαίτερα στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που περνούν όλοι στην Ελλάδα να συμπεριλαμβάνει και να επιβάλλει μια υπηρεσία σε επαγγελματίες που πιθανόν να μην την χρειάζονται. Αν όμως μέσα από την διαδικασία εμφανιστεί ότι  οι στόχοι της πρότασης δεν είναι εμφανείς, το δέσιμο της πρότασης δεν είναι επαρκές, ή και η καινοτομία της πρότασης δεν είναι εμφανής τότε θα πρέπει να γίνει αυτή η πρόταση στον επαγγελματία και αυτή/αυτός αποφασίζει.

ΑΡΑ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ;  

ΟΧΙ. Παρά μόνο κατά περίπτωση και μόνο όπου ο επαγγελματίας αποφασίσει ότι την χρειάζεται.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΔΙΑΚΡΙΣΗ»;

  • Κατάθεση πρότασης συγκεκριμένου επαγγελματικού πλάνου.
  • Διαχείριση του προγράμματος από πλευράς ΕΣΠΑ κατά την διάρκειά του μετά την έγκριση της πρότασης και μέχρι το τέλος του προγράμματος.
  • Συμβουλευτική για την βελτίωση της πρότασης, αναδόμηση / μεταβολή της πρότασης σε νέες βάσεις (της πρότασης), στρατηγική ανάπτυξης της επιχείρησης, αναδόμηση της επιχείρησης σε ένα μοντέλο λειτουργίας τελείως ή /και μερικώς διαφορετικό.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ;

  • Συναντήσεις με τον επαγγελματία/ες όπου γίνεται μια αμοιβαία ανταλλαγή/ παραγωγή ιδεών (brainstorming) για την βελτίωση της αρχικής ιδέας.
  • Αναγνώριση των νέων ιδεών. Επί τόπου αξιολόγηση για τα πιθανά βήματα που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση κατανόηση και πράξη.
  • Σχεδιασμός και ανασχεδιασμός μέχρι την τελειοποίηση της στρατηγικής του νέου μοντέλου μας είτε αυτό είναι νέα πρόταση για το ΕΣΠΑ είτε μια νέα επιχείρηση και οι τρόποι δημιουργίας της.
  • Οδηγίες προς τον επαγγελματία ή /και αν επιλέξει ο επαγγελματίας ότι χρειάζεται ο σύμβουλος να αναλάβει και κάποια κομμάτια υλοποίησης τότε πάλι συμφωνείται ο τρόπος.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ;

  • Το επαγγελματικό πλάνο είναι στην ουσία ανεξάρτητο από οποιοδήποτε ΕΣΠΑ. Είναι ένα σχέδιο μελετημένο επιστημονικά και οικονομοτεχνικά από πλευράς Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ.
  • Μπορούμε να σταματήσουμε το πλάνο σε οποιοδήποτε σημείο αν κριθεί από τη  «Διάκριση» ή τον επαγγελματία ότι δεν συμφέρει να προχωρήσει. Έτσι μπορεί  να παραμείνει πολύ οικονομικό με εστίαση στα βασικά γενικά του στοιχεία και με αξιολόγηση του αν  χρειάζεται το επόμενο βήμα.
  • Είναι ίσως* το πλάνο με τις καλύτερες πιθανότητες επιχειρηματικής επιτυχίας του αναπτυξιακού σχεδίου λόγω επιστημονικής προσέγγισης. Ανεξάρτητα από το αν επιδοτηθεί θα είναι ένα έτοιμο επιστημονικά οριοθετημένο και προσδιορισμένο σχέδιο κομμένο και ραμμένο στην επιχείρηση του επαγγελματία, το οποίο θα περιμένει χρηματοδότηση – είτε είναι συνεργάτης – συνεταίρος – επενδυτής είτε είναι άλλο πρόγραμμα παρόμοιο ή όχι, είτε είναι τραπεζικός δανεισμός κτλΈνα καταγεγραμμένο και προσδιορισμένο σχέδιο δίνει εκθετικά περισσότερες δυνατότητες υλοποίησης και χρηματοδότησης.(* Δεν λέμε ότι σίγουρα είναι το πλάνο με τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αφού ως κεντρικό στόχο μας θα έχουμε την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και όχι το ιδανικό επιχειρηματικό πλάνο).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ;

Να βρει τον καλύτερο  σύμβουλο και να του θέσει τους πιο προσδιορισμένους στόχους συνεργασίας που μπορεί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η «ΔΙΑΚΡΙΣΗ»; 

Να βρει τους πιο οικονομικούς για τον επαγγελματία τρόπους για να καταθέσει και να υλοποιήσει την πρότασή του. Έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση έγκρισης η αμοιβή της «Διάκρισης» συμπεριλαμβάνεται στα κόστη της επένδυσης.

ΑΡΑ;   Μέσα στους δύσκολους καιρούς που περνούν όλοι οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπάρχει ένας τρόπος επιδότησης μιας επένδυσης ανάπτυξης. Δεν είναι για όλους. Είναι σχεδόν για όλους. Μέχρι την φάση της επιλογής και της υλοποίησης της επένδυσης θα πρέπει να περάσουν διάφορες διαδικασίες, επένδυση χρόνου από πλευράς του επαγγελματία και λίγου χρήματος σε σχέση με το μέγεθος της επένδυσης καθώς και άγνωστος χρόνος αναμονήςΜέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό πλαίσιο, αν νομίζετε ότι έχετε πιθανότητες επιτυχίας και διάθεση για την προσπάθεια τότε ελάτε στην «Διάκριση»  για να συζητήσουμε τα περαιτέρω.

Σημαντικα Νεα

Ποιά είναι η άποψη της "Διάκρισης" για τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ποιοί οι τρόποι συνεργασίας με εμάς για αυτά;

espa faqΠολλά ακούγονται γύρω από τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία άνοιξαν ή ανοίγουν για τους ιδώτες επαγγελματίες τους άνεργους που θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση ή και τις ίδιες τις επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες.Πόσα από αυτά έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Εδώ υπάρχει ένας βασικός οδηγός για το πως ένας επαγγελματίας -επιχειρηματίας πρέπει να κινηθεί για να επιδοτηθεί από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

 

 

 

Ypoklopes-nsaΥποκλοπές της NSA χωρίς σύνδεση στο Ιντερνετ

Μυστική τεχνολογία φέρεται να έχει αναπτύξει η αμερικανική NSA, που επιτρέπει την παρακολούθηση υπολογιστών χωρίς αυτοί να έχουν συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

 

 

 

Το FBI μπορεί να ανοίξει την κάμερα του υπολογιστή σου

 FBI έχει στην κατοχή του ειδικό λογισμικό το οποίο είναι σε θέση να ενεργοποιεί κρυφά την webcam φορητών υπολογιστών από απόσταση